Egy föld nélküli ország – Eszperancia

Tréfásan ezzel a névvel illetik azt a „vidéket”, ahol az emberek eszperantóul beszélnek. Persze, mint tudjuk, földrajzilag ilyen hely nincs, az eszperantó sehol sem anyanyelv. Virtuálisan azonban igenis létezik, állampolgárai a világ minden pontján megtalálhatók és eszperantó nyelven tartják a kapcsolatot egymással. Az eszperantó egy élő nyelv, állandóan változik, fejlődik. Valaki találóan megfogalmazta: élő nyelv az, aminek van szava a technikai újdonságokra. Ha egy nyelven el lehet mondani, hogy atomenergia, akkor az élő nyelv. És eszperantóul el lehet: nuklea energio, vagy egyszerűen csak atomenergio.

Már közhely, hogy az eszperantó milyen egyszerű, mennyire könnyen meg lehet tanulni és gyerekjáték belőle nyelvvizsgát szerezni, ami ugye bizonyos papíroknak feltétele. Sokan csak emiatt tanulják, és amikor a kartonlapot kézhez kapják, már egy szóra sem emlékeznek az anyagból.

Ők nem lesznek soha Eszperancia polgárai. Pedig mekkora lehetőség! Végre egy nyelv, amihez nem kellenek különleges képességek, hiszen az egész logikai úton, szabályok szerint épül fel. A szavak nagy része – lásd atomenergia – ismerősen cseng, hiszen a nyelv alkotója – Zamenhof – az alapokat nyugat-európai nyelvekből vette át. A bonyolultabb kifejezéseket, mondatokat a végtelenül egyszerű törvények alapján képezzük. Mindent úgy ejtünk, ahogy írjuk. Hangoztatják, hogy mivel az eszperantó mindenkinek csak legfeljebb a második nyelve lehet, ez egyenlőséget biztosít, nem vagyunk hátrányban az ilyen anyanyelvűekkel szemben. Ez más nyelvekről nem mondható el…

Az emberek nagy része el sem tudja képzelni, hol lehet „gyakorolni” az eszperantót. Pedig túl azon, hogy sok nemzetközi konferenciát, találkozót, tábort szerveznek ezen a nyelven és sokan leveleznek egymással, nagy lehetőség az Internet (Interreto) is. Se szeri, se száma az eszperantó oldalaknak. Rengeteg irodalom hozzáférhető ezen a nyelven, sőt van ami csak ezen, például sok pedagógiai, illetve környezetvédelmi témájú anyag. Vannak eszperantóul éneklő könnyűzenei együttesek és eszperantó adást sugárzó rádiók is. A nyelv és a mozgalom jelképe fehér alapon zöld ötágú csillag. Ha külföldön ilyet látunk egy üzleten, az annyit tesz, hogy ott így is lehet kommunikálni.

Az eszperantó autodidakta módon is megtanulható. Bár nekem nem kellett semmihez az a bizonyos kartonlap, az állami nyelvvizsga-bizonyítvány, mégis megszereztem és azóta is használom az eszperantót (nem csak levelezésre).

dzsv