A bőgés helyes, az írás nem…

Ha azt mondanám – a helytelen nyelvhasználat manapság már szinte divat – remélem azért még sokan tiltakoznának. Ennek ellenére valóban úgy tűnik, egyre kevésbé elvárás a helyes beszéd és a helyes írás. Elég csak a médiára gondolni – észre sem vesszük, de szívjuk – szívjuk magunkba a rossz példát.

Pár éve egyik hipermarketünk akciós tábláján tíz centis betűkkel ez állt: „Kiültethető örögzöld”. Senki nem foglalkozott vele. (Gyengébbek kedvéért helyesen: örökzöld – tudod – örökké zöld!)

Az sem érdekel senkit, hogy agresszíven terjed az „egyenlőre” szó helytelen használata. Az „egyenlőre” az „egyformára” értelmében használható, de az „egyelőre” helyett alkalmazva tökéletesen értelmetlen mondatokat kapunk. Egyes emberek képesek tömegek előtt tanúbizonyságot tenni ilyen módon arról, hogy azt sem tudják mit beszélnek. Gondoljunk csak bele: „egyenlőre így meg úgy” helyett „egyformára így meg úgy”… És sajnos nem csak mondják, hanem le is írják milliószor.

Aki kicsivel igényesebb anyanyelvének használatában, az tudja, hogy bizony az egyetemi hallgatók helyesírása is sokszor kritikán aluli. Megtapasztalhatják az oktatók is dolgozatjavítás közben, de a diákok is, ha más jegyzetéből tanulnak. Sokan arra sem veszik a fáradságot, hogy ha begépelnek egy anyagot, legalább a helyesírás-ellenőrző által alápirosított részeket kijavítsák. A minap így kerülhetett a szemem elé egy ilyen mondattöredék: „…ásványkivállás álltal kell.” Törtem a fejem, mit is kell, de hamar rájöttem, ez csakis egy zseniális rövidítés lehet: „kelletkeznek”. (No comment.) Vajon élőszóban hogy beszélhet ezen írás elkövetője? Ez egy reál tárgy volt, de biztosíthatom a kedves olvasót, humán oldalon sincs másképp. Nemrég az egész egyetemen plakátok hirdettek egy úgynevezett Interkulturális diákkonferenciát. Ezen jelent meg a Nobel-díj ebben a formában: „nóbel díj”. Tehetséges, aki képes egy ilyen kis szöszben három hibát ejteni és bátor, hogy ezen tehetségét ily módon reklámozza.

Ennél még sajnálatosabb, hogy tanszék által kiadott nyomtatott műben – „Mikroökonómia alapjai” című – folyamatosan ismétlődik egy igen durva hiba, van, hogy egy oldalon többször is: a „fent” szó ilyen formákban: „fennt”, „fenntiek”, stb. Emellett a sok egyéb – például mondatokat értelmetlenné tévő felesleges vesszők, betűkeverések – teljesen eltörpülnek. Egy helyesírásra kevésbé ügyelő ember egy ilyen könyv elolvasása után lehet, hogy legközelebb gondolkodás nélkül leírja ezt a szarvashibát. Nagy felelősség!

Tudnám még szaftos példákkal illusztrálni nyelvi igénytelenségeinket, de a végén még üstben fortyogó vízben fogok kikötni, ha a hibás dolgok ragadnak meg az agysejtekben miattam. Kérlek irgalmazzatok ezért nekem és beszéljetek helyesen!

dzsv