Szárnyak hullámverésben

A beavatottaknak elég annyit mondani, hogy a Szárnyak hullámverésben a Kaleidoszkóp VersFesztivál hetedik megjelent kötetének címe. Mire ők biztosan rábólintanak majd, hogy ez rögtön megmagyarázza a hullámverés szóban dülöngélő é betűt. Vers. Igen. Megjelent újra egy kötet, egy kicsi, ám annál vaskosabb könyvecske, mely a tavalyi irodalmi pályázatra beérkezett művekből tartalmaz egy válogatást. Különlegessége, hogy az eddigiektől eltérően már nem csak a Miskolci Egyetem, hanem az összes hazai és határon túli felsőoktatási intézmény hallgatói küldhettek verseket, prózákat, sőt műfordításokat is rá. A kötet előszavában Dr. Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora méltatja a Kaleidoszkóp könyvsorozat fejlődését. A hét év során rengeteget csiszolódott a vállalkozás és elmondható, töretlen érdeklődés kíséri máig. Az első kötetekben megjelent írások alkotói közül mára sokaknak termett tehetségük további gyümölcsöket.

Bár a Szárnyak Hullámverésben már egy válogatott anyag, azért a szívet dobogtató remekművek mellett került bele jó pár vitatható alkotás is. Szerencsére. Szemléltethetné hitelesebben egy mindenki által elismert munkákból álló könyv a fiatalok szárnypróbálgatásait? Nehezen. Ebben viszont hűen tükröződik az erre a korosztályra jellemző természetes tünet: mindenki más stádiumban áll tehetségének kibontakoztatását, stílusának kiforrását illetően. A kötet címe többeket megihletett, hogy a szárnypróbálgató madarak és fiatalok analógiájáról elmerengve tudományos és egyben filozófiai leírásokat készítsenek szárnyas barátaink egyedfejlődéséről (például Lektori jelentés, vagy Olvasói szemmel).

A könyv felsőoktatási intézmények könyvesboltjaiban kapható, illetve további információk beszerzésére edzett idegzetűeknek ajánlom a http://www.versfesztival.hu oldalt. Itt egy kis türelmet igényel, hogy a látogatók egerét folyton egy rozzant csiga kerülgeti, illetve hogy a lap vizuálisan kissé túlszerkesztett.

dzsv