4. állomás - A Pap Miska kút és a Babatvölgyi Homokpart Horgásztó
 
Gödöllői-dombság turistatérkép - részlet (M = 1:50000, Magyar Természetbarát Szövetség, 1996.)


 
 
 

Továbbhaladva a jelzett úton balkézről elérjük a máriabesnyői temetőt, itt található Gróf Teleki Pál miniszterelnök sírja. [1-2] Az út egy lakópark után elhagyja a lakott területet és egy domb oldalában megy tovább. Lassan eltávolodunk az – egy darabig velünk párhuzamosan futó – autóúttól, s egy irtásra érkezünk, mely fölött a dombot borító erdő látható balról. [3] Az út hirtelen jobbra kanyarodik, s kiérünk az első babati tóhoz, ami igazából az utolsó a babati tavak sorában. Itt a mellékúton balra fordulva elérjük a szintén balra lévő Pap Miska forrást.

A Pap Miska kút és a Babatvölgyi Homokpart Horgásztó - 4. állomás

A Pap Miska kút több domboldal összefutásának tövénél fakad. [4] Annak ellenére, hogy amióta megépítették mellette az autópályát (1978), csak vékony sugárban folyik [5], a szakirodalom szerint becsült hozama 5-10 liter/perc [Golder, 2003. pp. 30.]. Mi 0,42 liter/percet mértünk. A kúttal szemben található a Babatvölgyi gazdaság által „felújított” és üzemeltetett horgásztó. A 11 tóból álló – az Aranyos-patak vizéből mesterségesen duzzasztott – tórendszert az 1930-as években hozták létre. Ma tavainak nagy részét nád és egyéb vízi növényzet borítja, de ezt a tavat 2005-ben – tájképi értékét ezzel jelentősen emelve [6][7] – megtisztították, összevonták a szomszédos tóval, több halfajt telepítettek bele (csuka, kárász, keszeg, ponty, sügér, süllő) majd lekerítették és most állandó felügyelet alatt tartják. A gazdaság honlapján [babat.hu] így olvashatunk a tóhasznosításról: „a tavak elhelyezkedésüknél fogva különböző funkciókat töltenek be az ökológiai gazdálkodásunkban. Egyes tavaink természetes élőhelyet biztosítanak Babatvölgy fokozottan védett hüllő és kétéltű ökoszisztémájának, más tavaink biológiai szűrőként funkcionálnak.” Pár középtájon elhelyezkedő tavat libatenyésztésre használnak.

Az autópálya alatt áthaladva még egy nyílt víztükörrel találkozunk, ez a tó látszik az M3 autópályáról is Budapest felé utazván.

 

 
 

  

 
 

[1-2] Gróf Teleki Pál miniszterelnök sírja a máriabesnyői temetőben
(saját fotó, készült 2007.11.11.)
 

 
 


[3] Fa az irtáson
(saját fotó, készült: 2007.11.11.)
 

 
 

  
[4-5] Pap Miska forrás
(saját fotó, készült 2007.11.11.)
 

 
 


[6] A Babatvölgyi Homokpart Horgásztó
(saját fotó, készült 2007.11.11.)
 

 
 


[7] A Babatvölgyi Homokpart Horgásztó
(saját fotó, készült 2007.11.11.)

 
   

 

Tovább az 5. állomásra

Vissza a Tanösvény főoldalra

Vissza a 3. állomásra