Helyesírás... A teljesség igénye nélkül néhány pokoli szarvashiba - brrrr:


egyelőre -
nem egyenlőre (egyenlő =re!), NEM, mert az utóbbi egy matematikai fogalom! Vágd egyenlőre! - pölö. Rokonértelemben egyformára. Mondhatod azt az egyelőre értelmében, hogy Egyformára még nem indulok el.? Mondhatod? Persze mondhatod, csak éppen furcsán fognak bámulni Rád. Ennél a szónál különösen ügyelni kell a helyes alakra, mert már annyian használják rosszul, hogy ragad.

Találtam egy szemelvényt, ahol előfordul az egyenlőre szó a saját jelentésében:
"– Tehát azt mondjuk, már mindezek előtt el kellett sajátítanunk az egyenlő ismeretét?
– Igen.
– Tehát ezt az ismeretet, úgy látszik, szükségképpen születésünk előtt sajátítottuk el?
– Úgy látszik.
– Nemde ha születésünk előtt kaptuk és már a birtokában jöttünk a világra, tudomásunk volt a születésünk előtt is és tüstént azután is, hogy megszülettünk, nem csupán az egyenlőről és a nagyobbról meg a kisebbről, hanem az összes ilyesfélékről? Mert gondolatmenetünk most nem az egyenlőre vonatkozik, hanem inkább magára a jóra és az igazságosra és a jámborra, és, ahogy mondom, mindarra, amit úgy jelölünk, hogy „az, ami van", a kérdéseinkben, amikor kérdezünk és a válaszainkban, amikor válaszolunk. Úgyhogy mindezeknek az ismeretét szükségképpen még a születésünk előtt el kellett sajátítanunk." /Platón: Phaidón/

-ba, -be, -ban, -ben - jó esetben általános iskolában megtanulod, hogy az első kettőre úgy kérdezel: Hová?, az utóbbiakra pedig: Hol?. Ha ezt mégsem sikerült elsajátítani, jön a mucsaröcsögei benyomást keltő Moziba vagyok! röff

muszáj - sajnos itt a felsőbb hatalom - a Magyar Tudományos Akadémia - fittyet hányva természetes nyelvérzékünkre, az ly helyett j-t határozott meg.

vok, h, szijja, írásjelek, nagybetűk mellőzése, utolsó betűk lehagyása stb. - ezektől sajna úgy veszem észre csak az én hajam áll égnek. Remélem, hivatalos leveleiteket nem úgy fogalmazzátok, hogy
"tisztelt országos egéssségügyi pénztár azér írok h közöljem én még diák vok az egyetemen nem kell h fizessek járulékot (...)"

vesszők értelmetlen használata - szintén a hajam égnek áll, ide még gyűjtök példákat:
"Kérjük, figyelmesen olvassa át az alábbi információs anyagot (...), hogy megfelelően tudjon dönteni, a táborra való jelentkezésről." Már az első vesszőben sem vagyok biztos, de az utolsó meg totálisan értelmetlen.
"Máshol erősen, felhős, borult lesz az ég, csapadék nélkül." (gy.k.: erősen után minek vessző?)
vagy a pedig szó utáni vesszők...

fáradtság, fáradság
- bármily fura, mást jelent. Úrrá lett rajta a fáradtság. De: Veszi a fáradságot. A Magyar Helyesírási Szótár 2003-as kiadása imigyen magyarázza:
fáradtság = fáradt állapot
fáradság = fáradozás

mindig - rövid i mindkettő (Küldte: Deák Csaba)

minél - nem minnél...

bensőséges kapcsolat helyett "belsőséges kapcsolat" (Küldte: Dr. Márton Mátyás)

egyhangúlag megszavazták helyett "egyhangúan megszavazták" (Küldte: Dr. Márton Mátyás)

"Szemelvények":

   

 
   

Vissza a borsókhoz