Másnapok

 Vannak az évben ünnepek, hétköznapok, s vannak másmilyen napok is, a Világnapok. Ezek közül sokat kevesen ismernek, de bizonyos zöld világnapokról egyre többet hallunk, nem véletlenül. Tavasszal találkozunk az elsővel, a Víz Világnapjával március 22-én. Életünk egyik legfőbb eleme, a víz mára féltendő kinccsé vált. Nem csak az emberi fogyasztásra alkalmas készlet csökken folyamatosan, de az élelemtermelésben annyira fontos csapadékkal is gondok vannak. Ennek eloszlása az utóbbi időben kiszámíthatatlanná vált, beláthatatlan károkat okozva a mezőgazdaságban: áradások, belvíz, aszály pusztítják a termőterületeket.

Az utóbbi években március utolsó szombat estéjén egy órácskára kialszanak a nagyvárosok díszkivilágításai, s aki csatlakozik a Föld Órája világméretű akcióhoz, vállalja, hogy ebben a 60 percben nem használ áramot. Olvadhat a hűtő, nem nézzük a képernyőt, s lesz egy kis időnk elgondolkodni világunk – elsősorban önmagunkra nézve veszélyes – energiapazarlásán.

Alig egy hónappal később, április 22-én van a Föld Napja, országszerte sok rendezvénnyel. Állandó pontja az évente kétszer megrendezett biciklis felvonulás, a Critical Mass.

Ősszel aztán jön az Európai Autómentes Nap szeptember 22-én, és az e dátum köré szerveződő Mobilitási Hét.

S még egy fontos esemény: a Ne Vásárolj Semmit Naphoz csatlakozók november utolsó péntekén pénztárcájuk lezárásával „megtagadják a részvételt” a szociális és környezeti problémákat elmélyítő fogyasztói társadalomban.

 Ökogramma

(Ez az eredeti. Az újság szerint pedig...)

Vissza az írásokhoz