Természetrajzi tanösvény terve 12-18 éves diákok számára a
Gödöllői-dombságban

 Deák Zsuzsa Villő
 Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar

villo.deak@gmail.com

 

Témavezető neve:        Dr. Lénárt László
Beosztása:                    egyetemi adjunktus
Intézménye:                  Miskolci Egyetem – Műszaki Földtudományi Kar, Hidrogeológiai –Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék

 

A dolgozat egy földtudományi, természetrajzi fogalmakat terepi példák alapján ismertető tanösvény terve, kulturális értékekkel színesítve középiskolás diákok számára. Teljes változata html (weblap) formában érhető el, s pedagógiai célját – hogy a diák a terepen szerzett ismereteit később a világhálón bővíthesse és elmélyíthesse – maradéktalanul csak így teljesítheti. Ennek érdekében az elektronikus változat – túllépve a statikus tanösvény korlátain – a nyomtatott anyaghoz képest jóval gazdagabb, tartalmaz például videofelvételeket, fúrási dokumentációt, külső hivatkozásokat és fogalommagyarázatot is. Könnyen kezelhető, párhuzamos szerkezetek kialakítására van lehetőség, melyek leegyszerűsítik az utalásokat, legyen az bibliográfiai adat, honlap, vagy akár csak a dolgozat egy másik része.

A tanösvény útvonalának feltérképezésére 2007 őszén került sor, a többszöri terepbejárás során sok fotó készült. Ugyanekkor kezdődött az irodalmi adatok felkutatása is elsősorban helyi gyűjteményekben (Gödöllői Városi Könyvtár, Szent István Egyetem). Mindez 2008 őszén mélyfúrások adataival egészült ki a Bányászati és Földtani Hivatal mélyfúrási adattárának anyagából, illetve szakmai honlapok is segítettek (on-line földtani térkép, koordináta-átváltó program).

Nem titkolt célja a dolgozatnak pályaválasztás előtt álló fiatalok földtudományok iránt való érdeklődésének felkeltése. Ennek érdekében a terepi adottságokat kihasználva több részterületet is érint – mint például geofizika, geodézia, hidrogeológia, természetvédelem… A virtuális tanösvény elérhető az interneten a http://villo.hu/tanosveny/ címen.

 

 
Vissza a belépőoldalra