Értelmező szótár vonatozáshoz

Utazás
: módja annak, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. Utazás vonattal: szervezett túlélőpróba, melynek célja élve eljutni egyik pontból a másikba.

Jegy
: az extrém körülmények árának megfizetését igazoló papírdarab, amit a játékszabályok betartására felügyelő egyenruhás alakok ellenőriznek és kifogásolnak. A jegy nem drága. Máshol a túlélősport egy költséges luxus, itthon a vasúti társaság alapszolgáltatása.

Hely
: ahol az utazás alatt tartózkodunk. Minősége szerint lehet ülő, vagy álló, mennyisége szerint van, vagy nincs.

Ülőhely:
Pénteken, vagy vasárnap nincs, vagy csak nehezen szerezhető. Ha más nap van és még sincs, annak több oka lehet, egy jellegzeteset ismertetek: Az A-ból B érintésével C-be tartó vonat 10 kocsijából 8-at B-ben lekapcsolnak, ezért a maradék kettő tele van. Jóhiszemű ember azt gondolná, hogy azokkal van tele, akik B-nél tovább utaznak, de B-ben kiderül, hogy koránt sincs így, ezért ott jópár hely felszabadul.

(Pont így van az egyetemi buszokkal is (12, 22...), az egyetemre tartóknak csak ezek jók, mégis sokszor azért nem férnek rá föl, mert olyanok foglalják a helyet, akiknek más járat is megfelelne - talán sokkal jobban - de ez jött előbb.)

Állóhely:
ha nincs, akkor ülőhely sincs. A konfliktusok elkerülése végett célszerű ezt elhinni a vonatról fürtökben lógó embereknek.

Fülke:
két típusa van. Az egyikben a hőmérséklet nem megy 3 ºC fölé, a másikban nem megy 40 ºC alá.

Vagon:
lásd: Fülke.

Mosdó: a vasút humánusságának megnyilvánulása, van, hogy jön belőle víz is. Természetesen nem ivóvíz.

WC:
a vasúti sínek termékennyé tételére találták fel, de csak jó hőszigetelésű emberek használhatják, akikbe nem fagy be, ill. akikből nem párolog el...

Büfékocsi:
általában nincs, nehogy a puhányabb alakoknak eszükbe jusson megmenteni magukat...

Útitárs:
(kétféle)
1. Szintén utazás céljából váltott jegyet, együtt érző társ a megpróbáltatásokban.
2. A vasúti társaság utasnak álcázott alkalmazottja, aki csámcsogva véres hurkát fogyaszt, krákog és teleköhögi a fülkét zsebkendő használata nélkül, továbbá félig üvöltve tájékoztatja az utazóközönséget a sorozathőshöz fűződő érzelmi kötelékéről. Ha az összes utas fázik, neki melege van, vagy ha mindenkinek melege van, ő megfagyni készül. Három hatalmas sporttáskával utazik, amit idejében felhelyezett a csomagtartóra, előfordul, hogy más csomagok tetejére.

Csomagtartó: fémrács fejmagasságban: ha a keresztrudak nem hiányoznak csomagot lehet rá pakolni. Fal felé enyhén lejt a potyogás megakadályozása végett. Az igyekezet hiábavaló, ami akar az úgyis leesik, ugyanis a mozdonyvezető minden tudását bevetve próbálja elhitetni, hogy a hajó viharba került. Tehetségét a nyílegyenes sínpályán tengeribetegséget kapók száma dicséri.

Ablak:
régen: átlátszó üveglap, felső része nyitható.
ma: barna homály, felső része vagy nyitható, vagy nem.

1. Nyitható ablakok típusai:

a, ha lehúzzuk felugrik
b, ha lehúzzuk kis ideig lent marad, majd lassan felkúszik
c, ha lehúzzuk lent marad, de mindenképp tartozik hozzá egy utas, aki megfázik a huzattól, vagy kiújul a zsábája
d, alapból lent van, ha sikerül feltolni, lassan lecsúszik
e, lent van, megmozdítani képtelenség

2. Nem nyitható ablak:
a nyári szezon túlélőpróbáinak elengedhetetlen feltétele, hőmérséklet, illetve oxigénmennyiség szabályozására nem alkalmas.

Hőszabályozó gomb, vagy kar:
lélektani eszköz a hőmérséklet elviselhetőbbé tételére. Bár azon fizikailag nem változtat, jelentős lelki támaszt nyújt a hőguta, vagy fagyhalál fenyegette utazónak, aki a segítségével próbálja magát meggyőzni a tapasztalt hőfok ellenkezőjéről.

Villanykapcsoló:
Szintén lélektani eszköz, bár a világítást legtöbbször képes ténylegesen le- és felkapcsolni, fő szerepe reményt kelteni az utazóban, hogy a hőfokszabályozó is működik, csak türelmesen ki kell várni a hatást.

Vészfék:
általában ennek a működésével nem kísérleteznek az emberek, csak abban az esetben, ha valakinek mégsem tetszik ez a vérforraló, vagy fagyasztó utazás, és úgy dönt, hogy útját mentőautón folytatja.


dzsv

 

(Ez az eredeti cikk. Az újságban 2003.02.12-én szinte ugyanez jelent meg, csak benne egy mondatot értelmetlenre "javítottak".)

 

Vissza az írásokhoz, vagy a borsókhoz